fbpx

3 Fantastische afstudeertips en zoete afstudeercadeaus

Ik weet nog als de dag van gisteren dat ik eindexamen deed voor tweetalig VWO. Wat was dat een ontzettend spannende tijd. Ergens had ik namelijk de hoop dat ik mijn eindexamens gewoon zo zou halen, maar helaas zakte ik. Ik weet als geen ander hoe spannend het is om je eindexamens te doen, voor jezelf en voor je omgeving. Niet alleen als je er niet zo goed voor staat… Dus hoe maak je het afstuderen een stukje aangenamer? Ik geef je 3 fantastische afstudeertips en afstudeercadeaus.

Fantastische afstudeertips en afstudeercadeaus

Toen ik 19 was deed ik eindexamen. Ik was al eerder blijven zitten en ik kan je vertellen dat dat geen pretje was. Ik zat met andere leeftijdsgenoten in de klas en had daardoor voor mijn gevoel geen aansluiting meer. Ook vond ik het saai om de lesstof van het jaar ervoor weer opnieuw te krijgen. Daardoor had ik minder motivatie om mijn laatste jaar te knallen. Achteraf gezien is dat natuurlijk onwijs zonde geweest, want als ik had doorgepakt, dan had ik misschien wel mijn eindexamens gehaald.

Gelukkig is mijn situatie een uitzonderlijke situatie. De meeste studenten blijven niet zitten en halen hun eindexamen wel. Maar hoe zorg je ervoor dat het een stressvrij afstuderen wordt? Ik heb een aantal tips verzameld die mij hebben geholpen, om uiteindelijk mijn diploma te halen.

1. Vraag om hulp

Ik had vroeger altijd het idee dat ik alles zelf moest doen. Nu kan ik zeggen dat ik ouder en wijzer ben en wel om hulp durf te vragen! Je komt namelijk veel verder en sneller verder met hulp.

Mijn ouders waren vaak erg druk met werk, waardoor ze weinig tijd hadden om mij te helpen met afstuderen. Maar ik kan natuurlijk niet alles op ze afschuiven… Ik had namelijk zelf ook actie kunnen ondernemen. Ook al was ik erg verlegen, waardoor ik minder snel mijn hand op durfde te steken als ik iets niet snapte.

Stiekem schaamde ik mij ook een beetje als ik iets niet begreep. Erg onnodig als ik er nu over na denk, want van fouten maken leer je juist! Als ik één ding heb geleerd, dan is het wel dat het héél belangrijk is om hulp te vragen.

Goede oefening

Het is niet alleen een goede oefening, want je hebt er je hele leven profijt van als je hulp durft te vragen, maar het helpt je ook daadwerkelijk verder om dichterbij het afstuderen te komen.

Vind je hulp vragen moeilijk? Dan kan het helpen om iemand in je klas te benaderen die je vertrouwt. Dat kan een andere leerling of student zijn, maar ook een favoriete docent of je mentor.

Tekst gaat verder onder foto

Maak het concreet

Wat verder ook kan helpen is om het heel concreet voor jezelf te maken. Wat begrijp je niet? Of waar kan iemand je mee helpen. Voelt het als ‘te groot’ om het van een ander te vragen? Dan kan het helpen om de grote taak op te splitsen in kleine taakjes.

Ook is het goed om erbij stil te staan dat veel mensen anderen graag helpen. Maar natuurlijk zijn er ook mensen die er niet zo goed in zijn of er minder behoefte aan hebben. Toch is het niet handig om voor een ander in te vullen of iemand je niet of wel wil helpen. Je kan namelijk verrast worden, doordat iemand waarvan je het niet verwacht je eigenlijk heel graag helpt.

2. Focus op je slechtste vaken

Tijdens mijn afstuderen had ik weinig focus en achteraf weet ik dat ik meer tijd had moeten besteden aan de vakken waar ik niet goed in was.

Ik snap heel goed dat je daar waarschijnlijk geen zin in hebt, want misschien vind je het vak stom of vervelend dat je de stof niet goed begrijpt. Toch is het belangrijk om niet voor de eindstreep op te geven.

Juist door focus te leggen op je slechtste vakken, leer je jezelf doorzettingsvermogen. Dit is een kwaliteit die iedereen goed kan gebruiken. Geef niet op en focus op de vakken die ervoor zorgen dat je slaagt!

3. Maak er een spelletje van

Voor mij voelde dat papiertje halen als een ‘moetje’. Ik deed het niet voor mezelf, maar om mijn ouders tevreden te stellen. Totdat ik later ging afstuderen van het hbo, toen viel het kwartje. Ik wilde zelf graag laten zien wat voor kennis ik in huis had. Het idee dat ik een hbo-diploma op zak zou hebben, dat maakte mij zo trots als een pauw. Het was een bekroning op alle tijd en energie die ik had gestopt in het leren.

De focus op het leren is wat mij betreft outdated. Het is voor jongeren juist belangrijk om er een spelletje van te maken. Leren moet leuk zijn. Daarmee bedoel ik niet dat je het leren niet serieus moet nemen, maar het wel leuker voor jezelf maakt.

Er zijn creatieve oplossingen die het leren leuker maken. Denk aan het maken van een eigen kwartetspel voor het leren van een andere taal. Of het gebruik van Kahoot om jezelf te overhoren. Niet alleen handig voor jezelf, maar je kan deze tools ook gelijk inzetten om met je klasgenoten te leren.

Ook kan je een beloningssysteem voor jezelf bedenken. Bij één uur leren mag je een kwartier een spelletje spelen op je telefoon. Bij een week leren voor je eindexamens mag je een fijn cadeau uitzoeken. En ga zo maar door… Er zijn veel leuke dingen te bedenken die weinig geld kosten, en je helpen om afstuderen leuk te maken.

Tekst gaat verder onder foto

Zoete afstudeercadeaus

Ik heb allerlei zoete afstudeercadeautjes voor je samengesteld om het leren wat leuker te maken. Maar ook als je een cadeau zoekt voor iemand die is afgestudeerd, dan zit je hier op de juiste plek!

Hoe dan ook, het is een hele prestatie om je eindexamens of scriptie te halen! Daar mag je trots op zijn. Toch gezakt? Geef niet op! Je bent er bijna.

Evelyne de Jong

Over de schrijver

Evelyne is een liefhebber van lokaal ondernemerschap. In 2020 startte ze daarom LOCALFAVS. Om te ontdekken wat er allemaal in Nederland wordt gemaakt en bedacht, struint ze het web af. De leukste producten heeft ze verzameld op LOCALFAVS.nl. Waar je lekker lokaal shopt! Ze hoopt je te inspireren met de feestelijke cadeaus met een duurzaam randje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *