fbpx

Ga je met pensioen, dan krijg je een doosje Merci…

Met verbazing hebben wij de aflevering van Jinek teruggekeken. Hermien (69) werkte jarenlang als postbezorger voor PostNL. Nu is ze met pensioen en wat ontving ze als bedankje? Juist ja… een doosje Merci.

(Ver)vreemde cadeaus

Helaas krijgen wij wel vaker te horen dat werknemers rare cadeaus ontvangen. Het is zeker geen uitzondering dat je een cadeau ontvangt waarbij je even achter je oren krabt.

Dan kan je net zo goed niks geven, vinden wij. Het is namelijk niet altijd de gedachte die er toe doet. Maar de uitvoering is minstens zo belangrijk.

Laatst nog, vertelde iemand dat hij als kerstcadeau een kartonnen fotolijstje kreeg met een foto van het bedrijf erin. Het was voor ons wel een leuk gesprek voor aan de eettafel, maar het is eigenlijk schaamteloos. Hoe komt het toch dat er zo vaak een cadeau wordt gegeven, dat niet gewaardeerd wordt?

Merci? Nee, dankje!

Kijk, je hoort ons niet zeggen dat een doosje Merci niet lekker is. Maar het is zo standaard! En heel erg onpersoonlijk. Het is iets dat je bij een supermarkt haalt. Een beetje afgezaagd. Vergelijkbaar met een boeketje scoren bij het tankstation.

Wij snappen Hermien dan ook helemaal. Na al die jaren zwoegen in de brandende zon en in de stromende regen. En dan ontvang je een doosje Merci door je eigen brievenbus, omdat je met pensioen gaat. Dat is een domper!

Is het niet veel leuker om een cadeau te ontvangen en te geven waar over nagedacht is en waarmee je een blijk van waardering geeft? Wij vinden van wel! Daarom geven we PostNL 3 tips om een goede indruk achter te laten bij het personeel.

1. Wees persoonlijk

Ben je jaren loyaal gebleven aan een bedrijf, dan is dat iets om te koesteren. Vooral omdat jobhoppen de middelste naam is van Millennials. Toch werkte Hermien jaar in jaar uit voor PostNL om te zorgen dat iedereen zijn post op tijd kreeg.

Iemand die zich zo inzet voor je bedrijf, die wil je gepast bedanken. Daar komt tip 1 om de hoek kijken: wees persoonlijk. Bijvoorbeeld door een hartelijke boodschap op te schrijven op een kaartje. Daarmee laat je zien dat je deze persoon kent. Denk bijvoorbeeld aan een leuke herinnering die jullie samen deelden of iets dat je is opgevallen aan hoe deze persoon het werk deed.

2. Wees complimenteus

De meeste mensen worden blij van complimentjes. Toch geven we ze te weinig. Waardoor werken soms wat minder leuk is. Wij snappen dan ook dat Hermien zegt: “dat ze nu niks mist aan het werken voor PostNL“. Niet dat dat natuurlijk voor elke postbezorger geldt, maar als Hermien op de juiste manier werd gewaardeerd, dan had ze dit ook niet gezegd. Dus PostNL… Tip 2: Strooi eens wat vaker met complimentjes.

3. Wees gul

Ken je dat verhaal van die bejaarde, wegkwijnende man in het verzorgingstehuis? Die ene man zonder vrienden en familie? Die liever zijn centjes spaarde in plaats van uitgaf aan mooie herinneringen?

Ergens doet dit verhaal ons denken aan PostNL. Zo’n bedrijf waar steeds minder mensen voor willen werken, omdat het niet inspeelt op de behoeften van het personeel. Een gemiste kans, want er zijn banen genoeg bij werkgevers die ons maar al te graag te vriend houden. Of ons zelfs behandelen als familie.

Wil je zorgen dat je je personeel bij je houdt? Kijk dan naar bedrijven zoals AFAS of Picnic. Picnic organiseert festivals voor het personeel of AFAS die geloven dat ‘wanneer je liefde stopt in medewerkers, dit blije klanten oplevert.’

Cadeau inspiratie

Gelukkig zijn er genoeg leuke cadeaus om je personeel te geven! Als bedankje voor hun inzet of wanneer personeel jarig is. Toch net even wat leuker dan dat doosje Merci door de brievenbus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *