Budgetfoodblogger of boekenschrijfster? Ellen Paanakker is het allebei!

Fab and fit on a budget - Ellen Paanakker

Maak kennis met de leverancier

Ze begon een paar jaar geleden met haar Instagram account Fab and Fit on a Budget. Nu heeft ze meer dan 15.000 volgers. We hebben het natuurlijk over Ellen Paanakker. Ellen weet alles van gezond eten met een klein budget en schreef er een boek over. Ik ging met haar in gesprek.

Lees ook: Blogger Suzanne inspireert maandelijks 50.000 mensen om vrijer te leven

Even kennismaken

“Hey Ellen, leuk om kennis met je te maken! Ik ken jou natuurlijk van Facebook, omdat ik een oproepje deed omdat ik leveranciers zocht. Maar voor wie jou nog niet kent… Wie is Ellen van Fab and Fit on a Budget eigenlijk?”

“Hoi! Ik ben Ellen Paanakker, 42 en ik kom uit Arnhem…een echt Ernems meisje dus! Een paar jaar geleden begon ik met mijn Instagram account Fab and Fit on a Budget met als doel om een stok achter de deur te hebben om af te vallen. Maar ook om te laten zien dat gezond eten helemaal niet duur hoeft te zijn.”

Fab and fit on a budget boek

Leven met een budget

“Je schrijft over gezond eten met een budget. Dat lijkt mij lastig, omdat er een taboe zit op het vertellen over financiële problemen. Ik vind het geweldig dat je het bespreekbaar maakt! En in de vorm die jij het hebt gegoten. Ik ben nieuwsgierig, hoe doe je dat eigenlijk? Leven met een budget?”

“Naast mijn Instagram account heb ik een bedrijf waarbij ik events ondersteun. Ik verloor een grote klant en besloot wat met mijn overgebleven tijd te doen. Ik krijg namelijk vaak de vraag: “Hoe doe je dat? Met weinig geld lekker en gezond eten?” Ik wil het graag anderen leren. Ik heb namelijk genoeg tips. Ik kan je niet één tip geven, want er zijn er zoveel. Daarvoor moet je echt mijn boek lezen of mij volgen op Instagram.”

Waarom schreef je een boek?

“Wauw, wat mooi om te horen dat je die switch hebt gemaakt in mindset! Hoe ben je er eigenlijk op gekomen om een boek te schrijven? Instagram actief bijhouden lijkt mij ook al een hele uitdaging namelijk.”

“Ik besloot mijn budget tips en tricks uit te typen. Daarna voegte ik ook recepten toe en langzaam onstond er een boek. Hoewel het nooit een droom was, had ik zoiets, weet je, ik ga gewoon kijken wat ik hier mee kan. Een vriendinnetje kende een uitgeefster. Ik was heel nieuwsgierig hoe dat precies ging, een boek uitbrengen. Maar tot mijn verbazing zei ze: “Zullen we dit boek gewoon samen uitbrengen?” Zo gezegd, maar niet zo gedaan. Na een jaartje was daar dan echt een eigen boek. Met alle tips en tricks om lekker, gezond (en iets minder gezond…want genieten hoort zeker bij het leven) en met een klein budget te eten!”

Fab and fit on a budget - Ellen Paanakker

Recepten tegen verspilling

“Ik las in jouw boek iets over kliekjesdag. Ik vind kliekjes altijd een beetje goedkoop klinken, maar jij besloot er een hoofdstuk aan te wijden? Is dit hoofdstuk een ode aan restjes eten?”

“Dat klopt. Het boek gaat niet alleen over besparen. Ik schreef een hoofdstuk over Kliekjesdag met voorbeeld recepten om duurzamer om te gaan met voeding. Er wordt nog zoveel weggegooid. Zonde! Hopelijk inspireer ik mensen met mijn recepten om zelf creatief aan de slag te gaan. De recepten zijn echt niet moeilijk en ook snel te bereiden. Met de kliekjesdag recepten ga je aan de slag met een simpel basisrecept en dan duik je zelf nog je koelkast in om te kijken wat je er aan toe kunt voegen.”

Budgetmeisje

“Je bent gek op lekker en gezond eten. Laat je ook weleens een ander voor je koken?”

“Als budgetmeisje bezoek ik niet heel vaak restaurantjes, maar als je in Arnhem bent, dan is een lunch bij First Eet een aanrader, net als FoodVia een paar deuren verder. Bij Mams ga ik graag een taartje eten met, uhh…mams! Mijn eigen straatje (Steenstraat) zit overigens ook vol leuke winkeltjes en eetplekjes, dus vaak hoef ik niet ver om iets lekkers of leuks te scoren!”

Wat vind je van LOCALFAVS?

“Ik vind jouw boek echt geweldig. Vooral omdat het nu zo relevant is. Het gezonder, duurzamer en leuker eten. Daarom vind ik het onwijs tof dat wij jouw boek in onze kerstpakketten mogen aanbieden. We hopen dat veel mensen geinspireerd raken door jouw boek! Hoe was dat voor jou, om een samenwerking met ons aan te gaan?”

“Toen ik over LOCALFAVS las dacht ik, wat een superleuk initiatief! Vooral in deze tijd steek je hiermee kleine ondernemers een hart onder de riem. En iets gemaakt met liefde is toch net iets leuker om te krijgen dan bijvoorbeeld een kant en klare geschenkdoos met massaproductie spulletjes. En dan kun je ook nog eens op deze website het verhaal achter het product lezen. Hoe leuk is dat?”

Foto’s van Ellen bij deze blogpost zijn gemaakt door Jadis Schreuder.

Localfavs

Over LOCALFAVS

Evelyne startte LOCALFAVS aan het begin van de coronaperiode (2020). Doordat ze astma heeft, is ze veel aan huis gekluisterd. Ze is echt niet de enige die op dit moment veel thuiszit en die wat terug wilt doen voor ondernemers die het nu moeilijk hebben. Om kleine ondernemers te steunen, bundelt ze deze leuke producten in een cadeaupakket. Je kunt de producten van kleine ondernemers bestellen als relatiegeschenk, om een mijlpaal te vieren of als kerstpakket.