Relatiegeschenken aftrekbaar? Dit zijn de regels!

Lokale verwenbox

Wist je dat er een groot voordeel zit aan te inkopen van relatiegeschenken? Ze zijn namelijk deels aftrekbaar! Dat maakt het extra leuk om een cadeau te bestellen. Als bedankje voor een fijne samenwerking of om feestelijk het jaar af te sluiten. Nu vraag je je vast af wat de regels zijn voor het aftrekken van relatiegeschenken? We zetten ze voor je op een rijtje, geven een rekenvoorbeeld en vertellen wat er onder een relatiegeschenk valt.

Wat zijn relatiegeschenken?

Natuurlijk heb jij een beeld bij wat een relatiegeschenk is, maar wat valt er precies onder een relatiegeschenk volgens de Belastingdienst? Geef je goederen, diensten of een symbolisch bedrag cadeau? Dan kan dat vallen onder een relatiegeschenk.

Wanneer geef je een relatiegeschenk?

Met een relatiegeschenk toon je jouw waardering voor een ander. Je zegt dus eigenlijk dat je blij bent dat iemand met je meedenkt, ze klant van je zijn of een andere belangrijke rol spelen in jouw onderneming. Het is overigens geen verplichting om een relatiegeschenk te kopen, maar het wordt vaak wel gewaardeerd.

De meeste relatiecadeaus worden in december gegeven, met Kerstmis als kerstpakket bijvoorbeeld. Maar ook rond de jaarwisseling is het gepast om een presentje te geven.

Gelukkig zijn er genoeg opties voor leuke cadeaus. Lokaal en klein inkopen, wordt op dit moment extra gewaardeerd. Zo steun je ondernemers die het harstikke hard nodig hebben. Er is ook extra aandacht voor duurzamere cadeaus, uitjes en cadeaus met een persoonlijke touch. Snuffel ook even rond op onze website om inspiratie op te doen of om een tof relatigeschenk aan te schaffen. Maar voordat je dat doet, kijk eerst even naar de dremelwaarde.

Drempelbedrag relatiegeschenken

Er is sprake van een drempelbedrag voor relatiegeschenken. Dat betekent dat de cadeaus die jij inkoopt, niet altijd aftrekbaar zijn als voorbelasting. Het is dus een goed idee om in de gaten te houden hoeveel je uitgeeft. Als de uitgaven per relatie, per boekjaar, niet meer dan € 227 euro (exclusief btw) zijn, dan zit je goed.

Rekenvoorbeeld

In dit rekenvoorbeeld gaan we uit dat je een kerstpakket koopt van ongeveer 50 euro exclusief btw voor een personeelslid.

Omdat de kosten persoonsgebonden zijn, moeten ze per persoon uitgerekend worden. Naast het kerstpakket dat je wilt kopen heb je dit jaar ook al een uitje georganiseerd (ter waarde van 300 euro exclusief btw) en een ander cadeau (25 euro exclusief btw) voor dit personeelslid gekocht. Hoe zit het dan met het aftrekken van de belasting?

Je mag de belasting niet aftrekken wanneer:

  • Je meer uitgeeft dan € 227 euro per persoon. Dit betekent dat je voor het personeelslid in dit rekenvoorbeeld het kerstpakket niet kan aftrekken.
  • Ook dat je het uitje kun je niet aftrekken, want deze is hoger dan de drempelwaarde!

Je mag de belasting wel aftrekken wanneer:

  • Het personeelslid wel een cadeau heeft gekregen, maar niet mee is gegaan naar het uitje. Je komt dan onder het drempelbedrag van € 227 euro per persoon.
  • Je btw hebt betaald voor de uitgaven (dit betekent dat contante betalingen of winstdeling niet mee tellen)

Kom je dus aan het einde van het boekjaar boven het drempelbedrag uit? Dan moet je de btw terugbetalen.

Leuke relatiegeschenken?

Je hoeft echt niet lang te zoeken naar een leuk relatiegeschenk. We hebben namelijk al heel wat leuke goodies van kleine ondernemers voor je klaarstaan. Zoek je nog een leuk kerstpakket of een klein los cadeautje?

Wanneer geen relatiegeschenk inkopen?

Natuurlijk zijn er redenen om geen relatiegeschenken in te kopen. De Belastingdienst geeft er twee. In deze gevallen is het namelijk niet mogelijk om de btw af te trekken, wanneer…:

  • de ontvangers van jouw geschenk, als zij het zelf zouden kopen, minder dan 30% btw kunnen aftrekken;
  • je over het drempelbedrag heengaat.

Alles nog even rustig lezen? Ga naar de website van de Belastingdienst.