Strawies: twee broers die de strijd aangaan tegen plastic

LocalFavs - Strawies

Ontmoet de leverancier

Het begon allemaal op een vakantie. Bas: “Vorig jaar zijn we in Australië geweest. Daar viel ons na een tijdje op dat iedereen herbruikbare rietjes gebruikte.” De twee broers Simon (24) en Bas (18) komen uit Amersfoort en schreven zich bij thuiskomst direct in bij de Kamer van Koophandel. Bas: “De vrouw die ons bij de KvK hielp vroeg ons: ‘Weet je zeker dat deze onderneming 50 euro inschrijfkosten waard is?’”

Maar daar konden ze hartelijk om lachen. “Dat maakt ons extra gedreven om Nederland aan de herbruikbare rietjes te krijgen in plaats van die plastic troep,” vertelt Bas verder. Met Strawies doen de twee mannen hun best om de mooiste metalen rietjes van Nederland te verkopen. “Strawies (red. rietjes) heb je in verschillende soorten en maten. De rietjes zijn verpakt in een katoenen zakje + borsteltje die je gratis bij je bestelling krijgt.” Het idee erachter is dat je het zo als cadeautje kan weggeven. “Vaak geef ik het mijn neefjes een setje met rietjes voor hun verjaardag. Ze zijn erg onder de indruk van de kleuren en drinken er bijna elke dag uit.”

Passie en duurzaamheid

“Met onze Strawies proberen we onze passie en een stukje duurzaamheid door te geven. Onze rietjes hebben we in allemaal verschillende soorten kleuren. Ze zijn vernoemd naar zeedieren zoals ‘Blue Dolphin’ of ‘Silver Shark’. Ook hebben we een extra dik rietje voor smoothies of ijskoffies”, zegt Bas. “We komen uit een familie van ondernemers. Vandaar dat daar onze passie ligt”, vult Simon aan.

Bas: “Met ons product proberen we op een leuke manier een stukje duurzaamheid door te geven. Vaak hebben mensen een vooroordeel over duurzame producten. Ze denken dan aan het geitenwollen sokken imago. Door ons product op een leuke manier te brengen zijn mensen soms niet eens bewust dat ze duurzaam bezig zijn. Zo proberen we iedereen blij te maken met een super handig en milieuvriendelijk product.”

Strawies-oprichters-Bas-Simon-1

Lokale favorieten

“Er zijn veel winkeltjes waar we al van jongs af aan komen. Ik haal in de zomer een paar keer per week een ijsje bij San Marco. Ook kopen we het liefst onze groenten en vlees bij de Turkse slager bij ons om hoek. Het is er met de paplepel ingegoten om lokale winkeltjes te steunen. Zeker met de online concurrentie is het soms een lastig bestaan.”

“Vroeger gingen we met onze opa één keer per jaar uit eten voor zijn verjaardag. We gingen altijd naar ‘La Piazza Di Roma’. Het is echt één van onze favoriete plekjes om naartoe te gaan. De eigenaar herkent ons en komt ons dan persoonlijk begroeten.” 

LOCALFAVS

“We vinden dit echt een super initiatief. Het zou erg leuk zijn als dit in meerdere regio’s wordt voortgezet. De rest van Nederland zit waarschijnlijk te smachten naar zo’n box! Onze moeder zou het ook echt geweldig vinden. Ze gaat altijd alle winkels in Amersfoort af voor leuke koopjes. Zij zou echt onwijs genieten van de box met leuke plaatselijke producten.”

De broers houden zelf ook wel van een verrassing. Bas: “Vorig jaar kwam mijn broer aanzetten met kaartjes voor een AJAX-wedstrijd. Samen een avondje uit, leuker kan bijna niet.” Ook zakelijk worden Bas en Simon weleens verrast. “Laatst kregen we een mailtje van een vrouw die zomaar alle spellingsfouten uit onze website had gehaald. Zulke verrassingen maken je dag echt goed en daarom zijn ze belangrijk.”